Afrikadag

CLIMATE
JUSTICE

Koop hier je tickets

18.11.23

Pakhuis de Zwijger
Amsterdam

Programma

Dit was het programma van de Afrikadag 2023, georganiseerd door FMS en FEPS! Het was een dag vol met inspirerende debatten, discussies, workshops, lezingen, gesprekken, en cultuur. Het programma voor 2024 zal hier binnenkort worden gepubliceerd. 

< Tickets

Ronde 3 (14:00-15:00)

Changing The Narrative: Importance of the Diaspora Lens

Organisatie:International Foundation GroenLinks x ...

Locatie: Grote-Zaal

Beschikbaar:nog 234 plaatsen vrij

Doe mee aan deze sessie gericht op het veranderen van het verhaal over Afrika door actieve betrokkenheid van de diaspora en mensen van het Afrikaanse continent. We willen de stemmen versterken van degenen die vaak aan de zijlijn staan in discussies over het continent - de diaspora uit Afrika en gemeenschappen in Afrika. Wij geloven in het bevorderen van een meer inclusieve omgeving waarin zij een centrale rol spelen bij het vormgeven en uitvoeren van het Nederlandse handels- en buitenlands beleid. In deze sessie willen we ook machtsstructuren ter discussie stellen en genderongelijkheid aanpakken in de manier waarop we over Afrika praten. Laten we samenkomen en het verhaal van Afrika herschrijven om wereldwijde gesprekken eerlijker en inclusiever te maken!

Sprekers: Hilda Flavia Nakabuye (Fridays for Future Oeganda), Tinebeb Berhane (Directeur, ActionAid Ethiopia); Didier Rwema (Ministerie van Buitenlandse Zaken); Abubakarr Bangura (Diaspora Ambassador for the IOM project CD4D2); Georgina Kwakye (Pimp My Village, Consultant for the IOM CD4Ds Ambassadors campaign)

Moderators: Sophie Kwizera (ActionAid) and Milka Yemane (International Foundation GroenLinks)

Taal: Engels

Dialoog na de Slavernijexcuses

Organisatie:GroenLinks / PvdA

Locatie: IJzaal

Beschikbaar:nog 91 plaatsen vrij

Op 1 juli 2023 bood Koning Willem-Alexander excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. De rol van Afrika in deze historie is onontkoombaar om te belichten en dus zal in deze sessie de verbinding tussen Nederland, de Caribische gebieden/Suriname en het Afrikaanse continent gezocht worden. Onder leiding van Kiza Magendane verkennen we wat na de slavernijexcuses? Hoe kijken we aan tegen de slavernijexcuses en wat voor consequenties moet Nederland hieraan verbinden? Welke rol kan de diaspora spelen om dit tot een constructieve dialoog te maken? En hoe zorgen we ervoor dat dit niet bij een excuus en een jaar dialoog blijft maar onderdeel wordt van onze gemeenschappelijke historie? Deze vragen vormen het hart van deze sessie.

Sprekers: John Leerdam, Samira Rafaela (D66 Europarlementariër). Gespreksleider: Kiza Magedane

Taal: Nederlands

Raw Elegance: Tentoonstelling en Modeshow

Organisatie:Marlena Blaauw

Locatie: Ruimte Expo

Beschikbaar:VOL

Raw Elegance is een combinatie van een tentoonstelling en een modeshow. De tentoonstelling van foto's, mode en accessoires van verschillende delen van het Afrikaanse continent. Geïnspireerd door de rauwe elegantie van stammen uit Afrika.

Organisatoren: Kadogo Nyawade en Wim Verdonschot (Stichting Kadowinja), Marlena Blaauw (stylist & modeontwerper)

Taal: n.v.t.

Mondiale klimaatrechtvaardigheid: een advies aan de Nederlandse regering

Organisatie:Adviesraad Internationale Vraagstukken

Locatie: Studio

Beschikbaar:VOL

In een nieuw rapport waarschuwt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) dat het gebrek aan internationale klimaatrechtvaardigheid ondermijnend is voor de wereldwijde inspanningen om de doelen van het Akkoord van Parijs te bereiken. De AIV doet een aantal dringende en concrete aanbevelingen aan de Nederlandse regering om haar inspanningen voor klimaatrechtvaardigheid op te voeren. Tijdens deze sessie verkennen we de betekenis van klimaatrechtvaardigheid in de Afrikaanse context. Afrika heeft het minste bijgedragen aan klimaatverandering, terwijl het wel te lijden heeft onder enkele van de ergste gevolgen. Bovendien heeft Afrika het minste toegang tot de middelen die nodig zijn om te investeren in de groene transitie, terwijl het ook voor de uitdaging staat om de energieproductie voor economische ontwikkeling op te schalen. De AIV presenteert de belangrijkste punten van het rapport, gevolgd door een paneldiscussie en vragen en antwoorden.

Sprekers: Bert Koenders (voorzitter AIV), Annelies Zoomers (Universiteit Utrecht, voorzitter van de commissie voor ontwikkelingssamenwerking van de AIV); Fatima Denton (Director of United Nations University – Institute for Natural Resources in Africa and Prince Claus Chair on Just Transitions); Mohammed Chahim (Europarlementariër voor de S&D)

Taal: Engels

Noord-Afrikaanse Literatuur

Organisatie:El Hizjra

Locatie: Workspace

Beschikbaar:nog 50 plaatsen vrij

Binnenkort volgt een uitgebreidere beschrijving van de inhoud van dit programma-onderdeel!

Sprekers:

Taal: Nederlands

Praktische informatie

Afrikadag 2023 vindt plaats op zaterdag 18 november vanaf 10:00 uur in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam. De bereikbaarheid van Pakhuis de Zwijger is goed. Het is ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal Station, of bereikbaar met de auto, bus en tram.

Pakhuis de Zwijger is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een beperking. Er zijn in het hele pand voorzieningen voor toegankelijkheid. Zo zijn alle kamers toegankelijk via de lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Heb je nog iets van ons nodig om een fijne ervaring te hebben op dit evenement? Neem gerust contact met ons op via info@afrikadag.nl. . 

25.09.23