Dit was het programma van Afrikadag 2024!
Op deze pagina vind je het programma van Afrikadag 2024. Het programma voor Afrikadag 2025 wordt hier in oktober 2025 gepubliceerd.
Ronde 2 (12:00-13:00)
Seizing multilateral reform moment for African countries and advancing the 2030 Agenda
Organisatie:FEPS
Locatie: Grote-Zaal
Beschikbaar:nog 139 plaatsen vrij
De Verenigde Naties is opgericht in 1945 en dus vóór de dekolonisatiegolf. Veel van de multilaterale instellingen die destijds werden opgericht, belichamen een systeem dat niet langer de wereld van nu vertegenwoordigt en niet in staat is om de wereldwijde uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd effectief aan te pakken. Afrikaanse landen zijn niet vertegenwoordigd in de Veiligheidsraad en internationale financiële instellingen slagen er niet in om te voldoen aan de behoeften van het Mondiale Zuiden. Deze sessie zal zich richten op hoe het onlangs aangenomen Pact for the Future en het komende Financing for Development Forum hervormingen van internationale instellingen kunnen stimuleren, financiële ontwikkelingsinstrumenten kunnen aanpassen en Afrikaanse landen beter kunnen ondersteunen bij het bereiken van de SDG's, het aanpakken van de klimaatcrisis en het creëren van een rechtvaardiger en democratischer wereldorde.
Sprekers: Paul Okumu (head of secretariat for the Africa Platform), Anna Pot (National SDG Coordinator), David Luke (the Firoz Lalji Institute for Africa at LSE), Beatriz Abellan (Moderator)
Taal: Engels
Implementing Feminist Foreign Policy in fragile and conflict affected settings
Organisatie:The Broker, WIPC KPSRL & Cordaid
Locatie: FEPS Global Stage
Beschikbaar:nog 116 plaatsen vrij
Wilt u de uitdagingen én kansen begrijpen van het implementeren van het Feminist Foreign Policy (FFP) in kwetsbare en door conflicten getroffen regios?
Sluit aan bij The Broker, WIPC & Cordaid in deze sessie waarin we samen met verschillende inspirerende sprekers de meest recente ontwikkelingen op het gebied van FFP verkennen.
Met deze speelse sessie willen we inzichten en inspiratie bieden en verzamelen voor iedereen die werkt aan FFP. Een deel van de inhoud zal gebaseerd zijn op de studie "A REALITY CHECK OF DUTCH FEMINIST FOREIGN POLICY IN AFGHANISTAN & SOUTH SUDAN" van The Broker, WIPC & Cordaid die te vinden is op www.cordaid.org/.
Sprekers: Helen Kezie Nwoha (WIPC), Mpanzu Bamenga (D66) Anne Kwakkenbos (moderator, Cordaid), Ruth van der Velde (The Broker), Sever Džigurski (KPSRL)
Taal: Engels
Tax Wars: the fight for universal healthcare and financial justice
Organisatie:Tax Justice NL, Wemos & FNV
Locatie: Studio
Beschikbaar:nog 81 plaatsen vrij
Te midden van geluiden over falende internationale samenwerking, gebeurt er iets hoopvols waar velen zich niet van bewust zijn. In december 2023 stemde de meerderheid van de VN-lidstaten vóór het baanbrekende voorstel dat oorspronkelijk door de Africa Group was ingediend: om te werken aan een juridisch bindend instrument over internationale belastingsamenwerking. Helaas is Nederland een van de landen die zich tot nu toe tegen deze poging heeft verzet. Belastingontduiking over grenzen heen veroorzaakt grote inkomstenverliezen voor de staatskas van bijna alle landen wereldwijd: zeer grote verliezen voor Afrikaanse landen, maar ook aanzienlijke verliezen voor een land als Nederland. Dit is zeer schadelijk voor de openbare diensten en mensenrechten, zoals betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. Na het bekijken van fragmenten van de film "Tax Wars" uit 2024, bespreken experts de rol van belastingontduiking binnen de strijd voor universele gezondheidszorg.
Sprekers: Everlyn Muendo (Tax Justice Network Africa), Hege Dehli (director of Tax Wars)
Taal: Engels
25 Years of Getting Rights Right
Organisatie:NIMD
Locatie: Workspace
Beschikbaar:nog 42 plaatsen vrij
Als een organisatie ter ondersteuning van democratie, die al meer dan 25 jaar actief is, hebben we – zoals je je kunt voorstellen – veel meegemaakt en werken we onvermoeibaar om wereldwijd rechten te waarborgen.
Laten we bijvoorbeeld Oeganda nemen, een land dat in de schijnwerpers staat door de recent aangenomen Anti-Homoseksualiteitswet. De reacties op deze nieuwe wet variëren, van oost tot west en van noord tot zuid. Hier in het Westen is er vooral verontwaardiging – maar is deze reactie terecht? Is dit het begin van een serieuze trend van achteruitgang in de rechten van de Oegandezen? Dit is wat Primus Bahiigi, directeur van NIMD Oeganda, met ons zal bespreken: Wanneer krijgen we de rechten op de juiste manier? Vooral met betrekking tot de wetten in Oeganda.
Het onderzoeken van rechten vanuit verschillende perspectieven stond ook centraal in het werk van NIMD's vorige uitvoerend directeur, Thijs Berman. Nu met pensioen, heeft Berman zijn hele carrière gewerkt aan het waarborgen van rechten voor anderen – van journalist tot politicus tot directeur van NIMD. Samen zullen we belangrijke momenten uit Berman's carrière verkennen.
Doe mee met ons gesprek, we hopen je daar te zien!
Sprekers: Thijs Berman (NIMD), Primus Atukwatse Bahiigi (NIMD Uganda), Moderator: Milka Yemane (Groenlinks, IFG),
Taal: Engels
‘Hey, weren’t they the good guys?’ A conversation about conservation in Africa
Organisatie:Athenaeum boekhandel
Locatie: Ruimte Expo
Beschikbaar:VOL
Veel Europeanen associëren het Afrikaanse continent met ongerepte wildernis, safari en the big five. Met regenwouden en savannen zoals we die kennen van films als Tarzan en The Lion King, en documentaires van David Attenborough en Freek Vonk. Gelukkig worden flora en fauna beschermd in honderden natuurgebieden, is de gedachte. Maar er klinkt ook kritiek: buitenlandse organisaties maken steeds vaker de dienst uit in Afrikaanse natuurgebieden en bewaken de parken als een vesting, in eerste instantie tegen de bevolking rondom het park. Stropers – of het nu gaat om ivoorjagers of lokale vissers en houthakkers – kunnen rekenen op een meedogenloze behandeling. Is dit model houdbaar? Wat is de rol van Europese toeristen? En hoe verschilt natuurbescherming in Afrika met Europa (waar de wolf hot topic is)? In deze sessie zijn buitenlandscorrespondent journalist Bram Vermeulen, onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, en Dr. Lerato Thakholi van Wageningen Universiteit aan het woord. Beelden, wetenschap en journalistiek komen samen om de controverse rondom natuurbescherming te bespreken.
Sprekers: Bram Vermeulen (Journalist), Olivier van Beemen (Journalist), Dr. Lerato Thakholi (WUR)
Taal: Engels
Praktische informatie
Afrikadag vindt plaats in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam. De bereikbaarheid van Pakhuis de Zwijger is goed. Het is ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal Station, of bereikbaar met de auto, bus en tram.
Pakhuis de Zwijger is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een beperking. Er zijn in het hele pand voorzieningen voor toegankelijkheid. Zo zijn alle kamers toegankelijk via de lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Heb je nog iets van ons nodig om een fijne ervaring te hebben op dit evenement? Neem gerust contact met ons op via info@afrikadag.nl.