Afrikadag

CLIMATE
JUSTICE

Koop hier je tickets

18.11.23

Pakhuis de Zwijger
Amsterdam

Programma

Dit was het programma van de Afrikadag 2023, georganiseerd door FMS en FEPS! Het was een dag vol met inspirerende debatten, discussies, workshops, lezingen, gesprekken, en cultuur. Het programma voor 2024 zal hier binnenkort worden gepubliceerd. 

< Tickets

Ronde 2 (12:00-13:00)

Lezing oud-minister Jan Pronk

Organisatie:FMS & FEPS

Locatie: Grote-Zaal

Beschikbaar:nog 208 plaatsen vrij

Voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk geeft een lezing over klimaatrechtvaardigheid, met reacties van Europarlementariër Mohammed Chahim en Milka Yemane.

Sprekers: Mohammed Chahim, Milka Yemane - Moderator: Ties Huis in 't Veld

Taal: Nederlands

Time for people-centered security in the Sahel! But how?

Organisatie:Cordaid

Locatie: IJzaal

Beschikbaar:nog 71 plaatsen vrij

De militaire machtsovername van 26 juli 2023 in Niger was de zesde staatsgreep in West-Afrika in twee jaar tijd. Eens te meer werd de bestuurscrisis in de Sahel duidelijk. De staatsgreep bevestigde ook de dilemma's op het gebied van collectieve veiligheid van de regio en het continent en de tekortkomingen van de structuur voor vrede, veiligheid en bestuur. De kwetsbaarheid van regeringen in de Sahel-regio in de strijd tegen gewelddadig extremisme is duidelijk en leidt tot de keuze voor militaire benaderingen van onveiligheid (harde veiligheid). Dergelijke strategieën zijn niet alleen ineffectief tegen de onderliggende oorzaken van conflicten, maar ondermijnen ook in toenemende mate de basis voor een mensgerichte aanpak, die beter tegemoet kan komen aan de veiligheidsbehoeften van gemeenschappen. Hoe kan dit aangepakt worden?

Sprekers: Moderator: Jair van der Lijn (Senior Researcher and Director of the SIPRI Peace Operations and Conflict Management Programme)
Panelleden:
Ibrahima Amadou Maïga (Secretary-General of RENEDEP - Réseau National pour l’Éveil Démocratique et Patriotique); Kees Matthijssen (Luitenant-Generaal van de Nederlandse Krijgsmacht; voormalig MINUSMA-commandant in Mali); Iris Hartevelt (Cluster Director West Africa, Cordaid); Tijmen Rooseboom (Special Envoy for the Sahel Region, Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Taal: Engels

The Climate Crisis is a Children's Crisis

Organisatie:Save The Children

Locatie: Studio

Beschikbaar:nog 76 plaatsen vrij

In deze workshop praten we met Afrikaanse jongeren en Nederlandse politici en beleidsmakers over kinderrechten. Door klimaatverandering staan kinderrechten in Afrika onder druk, denk aan toegang tot onderwijs, voedselzekerheid en gezondheidszorg. Terwijl kinderen in Afrika niet bijdragen aan het probleem, zijn de gevolgen voor hen groot. Tijdens dit panelgesprek nemen we deze klimaat onrechtvaardigheid onder de loep en bespreken we met jongeren hoe ze worden geraakt door de klimaatcrisis. Ook gaan we onderzoeken hoe we Afrikaanse jongeren kunnen betrekken bij de totstandkoming van internationaal klimaatbeleid en hoe de Nederlandse politiek kan bijdragen aan klimaatrechtvaardigheid in Afrika.

Sprekers: Suzanne Kröger (Tweede Kamerlid GroenLinks-PvdA), Aoife Fleming (World Youth 4 Climate Justice), Marieke Koekkoek (Tweede Kamerlid Volt)

Taal: Engels

Equal Trade Chocolate Tastes Better

Organisatie:Africa In Motion

Locatie: Workspace

Beschikbaar:nog 37 plaatsen vrij

Armoedevrije chocolade-industrie: Ondanks decennialange inspanningen blijft extreme armoede onder cacaoboeren in Ghana onveranderd, hoewel ze van vitaal belang zijn voor de miljardenindustrie van chocolade. Op 18 november lanceert Africa In Motion de 'Equal Trade Chocolate Tastes Better'-campagne, gericht op een cacao-industrie zonder armoede. Deze baanbrekende en holistische aanpak richt zich op diepgewortelde oorzaken, om zo de symptomen van extreme armoede, zoals kinderarbeid, milieuschade, genderongelijkheid, migratie en talloze andere uitdagingen uit te bannen.
Schrijf je snel in voor deze interactieve sessie, om deel uit te maken van de generatie die werkt aan een wereld waar ongelijkheid tot het verleden behoort.

Sprekers: Max Koffi (Africa In Motion); Samira Rafaela (D66 Europarlementariër)

Taal: Nederlands

A Decolonial and Feminist Energy Transition

Organisatie:WECF

Locatie: Ruimte Expo

Beschikbaar:VOL

Klimaatrechtvaardigheid, als cruciaal thema in buitenlands beleid zoals de Nederlandse Afrikastrategie, moet nu meer dan ooit een prioriteit zijn. 2023 is een verwoestend jaar als het gaat om klimaatrampen; toch zijn de mensen die het zwaarste getroffen worden degenen die het minste bijdragen aan de CO2-uitstoot. Kom deze Afrikadag naar het programma van WECF en Milieudefensie en ontdek waarom klimaatrechtvaardigheid hand in hand moet gaan met een dekoloniale en feministische benadering van de energietransitie. Perspectieven uit Marokko, Mozambique en Ethiopië zullen tonen hoe een eerlijke en inclusieve transitie eruit kan zien. Door middel van een interactieve dialoog met het publiek hopen we kritische en nuttige discussies te genereren.

Sprekers: Tinebeb Berhane (Country Director ActionAid Ethiopia), Isabelle Geuskens (Just Energy Transition Senior Officer, Milieudefensie), Latifa Seroukh (oprichter van SunPowerCoop Energy Cooperative, Marokko)

Taal: Engels

Praktische informatie

Afrikadag 2023 vindt plaats op zaterdag 18 november vanaf 10:00 uur in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam. De bereikbaarheid van Pakhuis de Zwijger is goed. Het is ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal Station, of bereikbaar met de auto, bus en tram.

Pakhuis de Zwijger is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een beperking. Er zijn in het hele pand voorzieningen voor toegankelijkheid. Zo zijn alle kamers toegankelijk via de lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Heb je nog iets van ons nodig om een fijne ervaring te hebben op dit evenement? Neem gerust contact met ons op via info@afrikadag.nl. . 

25.09.23