Afrikadag

CLIMATE
JUSTICE

Koop hier je tickets

18.11.23

Pakhuis de Zwijger
Amsterdam

Sfeerverslag Afrikadag 2023

18 november 2023 was het weer zover: de jaarlijkse Afrikadag! Voor het eerst mochten wij de bezoekers welkom heten in het gebouw van Pakhuis de Zwijger te Amsterdam, waar een volgepakt programma op de aanwezigen stond te wachten. Verspreid over vijf zalen werden er in vier rondes twintig programmaonderdelen opgevoerd. Hieronder waren boeiende discussies, leerzame lezingen en zelfs een spectaculaire modeshow. De programmaonderdelen zijn hier  terug te zien.

In de grote zaal werd de dag afgetrapt met een verkiezingsdebat, in de aanloop naar de stembusgang van deze week. Derk Boswijk (CDA), Joris Thijssen (GL-PvdA), Marieke Koekkoek (Volt) en Mpanzu Bamenga (D66) gingen met elkaar in discussie over vraagstukken rondom de Nederlandse relatie met Afrika. In daaropvolgende sessies kwam de staat van de democratie en de veiligheid in de Sahel ter sprake, evenals een nieuw rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken over klimaatrechtvaardigheid, dat als advies wordt aangeboden aan de Nederlandse regering. Ondertussen gaf Jan Pronk op het hoofdpodium een krachtige toespraak, hield schrijver Babah Tarawally een inspirerend interview met collega-auteur Afua Hirsch over identiteit, racisme en de dekolonisatie van schoonheidsidealen, en kreeg Marlena Blaauw met stichting Kadowinja de handen op elkaar bij een modeshow! Tijdens de plenaire sluiting kwam de hoofdspreker van de dag, Hilda Flavia Nakabuye, nog een keer aan het woord, waarbij ze samen met Diederik Samsom, Afua Hirsch en Milka Yemane het dagprogramma af kon sluiten.

Als klap op de vuurpijl werd de dag ’s avonds beëindigd met de film Women Hold Up The Sky en een fantastisch optreden van Kay Slice, die met zijn hiphop, afrobeats en soul de voeten van menig bezoeker van de vloer kreeg.

We willen graag alle bezoekers, partners, deelnemende organisaties, sprekers, vrijwilligers, artiesten, kunstenaars en cateraars bedanken voor deze geweldige dag. Hopelijk tot volgend jaar! Voor een uitgebreider fotoverslag van de dag zijn te zien op onze Flickr-pagina.

22.11.23